سیستم اعلام حریق هوشمند، یکی از انواع سیستم های اعلام حریق مرکزی است. رایجترین انواع سیستم اعلام حریق مرکزی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند،سیستمهای متعارف یا Conventional و سیستمهای آدرسپذیر یا Addressable هستند.
باتوجه به اینکه هردوی این سیستمها جزو سیستمهای مرکزی هستند، پس به محض تشخیص خطر، آن را به تابلوی کنترل مرکزی گزارش میدهند اما تفاوتشان در این نکته است که سیستمهای آدرسپذیر طوری طراحی شدهاند که به هریک از اجزا، آدرس جداگانه و منحصر بفردی اختصاص یافته است.
یافتن اینکه دقیقا کدام وسیله فعال شده و خطر حریق را مخابره کرده است، بسیار آسانتر شده و به این ترتیب یافتن محل دقیق آتش سریعتر انجام میشود. همین ویژگی در پیشگیری از به بار آمدن خسارات سنگین تاثیر بسزایی خواهد داشت.
سیستمهای اعلام حریق بهترین مصداق است برای این موضوع که پیشرفت فناوری کمکهای انکارناپذیری به بهبود زندگی افراد داشته است و خطراتی که در گذشته به آسانی میتوانست باعث مرگ یا (در بهترین حالت) از بین رفتن خانه و سرمایهی افراد شود. امروزه با کمک این سیستمها (خصوصا سیستم اعلام حریق هوشمند) تا حد زیادی کنترل، و از میزان خسارتی که ممکن بود اتفاق بیافتد میزان قابل توجهی کاسته شده است.
اعلام حریق
ابتدا با انواع این سیستمها آشنا شویم سپس به بررسی نوع هوشمند آن بپردازیم. سیستمهای اعلام حریق براساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی میشوند. از نظر سطح حفاظت و نحوه اطلاع رسانی به دستههای مختلفی تقسیم میشوند.
سطح حفاظت در واقع مشخص میکند ما چه انتظاری از سیستم اعلام حریق موردنظرمان داریم! آیا میخواهیم از جان افراد محافظت کند یا همین که وسایل و اموالمان را از خطر آتشسوزی حفظ کند برایمان کافی است؟ ما باید بدانیم هدفمان از پرداخت هزینه برای خرید و نصب سیستم اعلام حریق چیست، تا بهترین گزینه را باتوجه به نیازمان انتخاب کنیم، گرچه بسیاری از این سیستمها هردوی این نیازها را برطرف میکنند.
سیستمهای اعلام حریق انفرادی، برای اطلاع رسانی حریق است و بلافاصله پس از تشخیص وقوع حریق(به روشهای مختلف بسته به نوع دتکتور و حساسیت آن) به واسطهی آژیر هشدار و چراغهای چشمکزن، خطر را به اطلاع افراد حاضر در محل میرساند.
سیستمهای اعلام حریق مرکزی
اما در سیستمهای اعلام حریق مرکزی (که سیستم اعلام حریق هوشمند، در این دسته جای میگیرد) بخشی در سیستم وجود دارد به نام کنترل پنل یا تابلوی کنترل مرکزی که اطلاعات توسط دتکتورها (آشکارسازها) به آن گزارش شده و پس از آن طبق برنامههایی که از پیش در سیستم تنظیم شده است، واکنش مناسب نشان داده میشود. این واکنشها بسته به نوع سیستم کنترل حریق متفاوت است.
اگر با دتکتورها آشنایی داشته باشید، این موضوع را نیز میدانید که نوع و میزان حساسیت آنها با یکدیگر متفاوت است. یکی از مزایای سیستم اعلام حریق هوشمند این است که در آن مقدار جریان خروجی هر دتکتور بستگی به احساس دتکتور از شرایط محیط دارد و طبق آن جریان آنالوگ تغییر میکند. همانطور که گفته شد، سیمکشی در سیستم آدرسپذیر به صورت حلقوی بوده و با هر حلقه میتوان فضایی به متراژ دههزار متر مربع را پوشش داد.
دتکتورهای متعارف و آدرس پذیرها بسته به نوع مشخصات آتش به صورت زیر تقسیم بندی میشوند:
از مزایای قابل توجه این دتکتورها
۲- قابلیت تنظیم دود و حرارت و بستن کانال دود و حرارت
۳- دارای LED با سه رنگ متفاوت
۴- ترکیب رنگ های متفاوت جهت تطبیق با دکوراسیون محیط
۵- دارای ایزولاتور داخلی در سیستم آدرس پذیر
۶- کالیبره شدن خودکار و اتوماتیک و تست سیستم داخلی دتکتور
۷- آنالیز اطلاعات ورودی برای فرمان آلارم
۸- دارای فرستنده بیسیم و نصب به روی لوپ درسیستم آدرس پذیر با قابلیت دریافت اطلاعات ۳۲قطعه بیسیم در۶۰۰مترمربع
۹- طراحی بسیار زیبا و مدرن
یکی دیگر از تفاوتهای سیستم اعلام حریق هوشمند و عادی در این نکته است که دتکتورها در اغلب سیستمهای اعلام حریق در شرایط نرمال غیرفعال هستند و پس از احساس خطر و وجود نشانههای حریق، فعال میشوند و اطلاعرسانی را به افراد حاضر یا تابلوی کنترل مرکزی انجام میدهند. اما در سیستم هوشمند، دتکتورها همواره فعال و درحال گزارش وضعیت به تابلوی کنترل مرکزی و درمقابل دریافت اطلاعات از آن هستند.
علاوه براینها سیستم هوشمند از نظر نرمافزاری، امکان اتصال با سایر سیستمهای امنیتی و حفاطتی ساختمان را نیزدارد. گاهی نیز ممکن است بخواهید یک یا چند دتکتور را از سیستم حذف کنید، این کار از نظر نرمافزاری امکانپذیر است.
مزایای قابل توجه سیستم اعلام حریق هوشمند :
یکی از مزایای قابل توجه سیستم اعلامحریق هوشمند، این است که بسته به وضعیت موجود، سیستم گاهی هشدار را در چند مرحله شامل پیشهشدار و هشدار اصلی، مخابره می کند. ضمن اینکه تمام این اتفاقات قابل ثبت و گزارشگیری هستند و درانتها میتوان آنها را با جزئیات موردبررسی قرار داد.
به لحاظ قیمت، تجهیزات و مواد اولیه سیستمهای متعارف شاید بهنظر مناسبتر باشد، اما در مجموع هزینهها با احتساب نصب و هزینههای مربوط به آن، معمولا سیستم آدرسپذیر به صرفهتر از سیستم اعلام حریق متعارف است. البته باید آنسوی مسئله را نیز در نظر گرفت.
سیستمهای هوشمند، به دلیل نشان دادن نقطه دقیق آتشسوزی، امکان کنترل سریعتر و پیشگیری از خسارت سنگین را نیز فراهم میکنند. بنابراین حتی در صورتی که مجموع هزینهی سیستم اعلام حریق آدرسپذیر از سیستم Conventional یا متعارف بیشتر باشد، باز هم سیستم آدرسپذیر گزینهی به صرفهتری محسوب میشود.
در صورت تشخیص دود، حرارت یا آتش سوزی،از طریق اپلیکیشن و تماس هشدار های لازمه به کاربر خانه هوشمند داده میشود تا اقدامات مربوطه را در جهت حفظ جان افراد و سرمایه انجام دهد. همچنین سناریوهایی برای جلوگیری از ازدیار آتش مانند خاموش کردن سیستم سرمایش/گرمایش و … را فعال میکند.